Znečistenie pesticídmi
Pesticídy sú biologicky aktívne látky, používané ako ochranné prostriedky predovšetkým v poľnohospodárstve na boj proti živočíšnym škodcom a nežiaducim rastlinám, ale používajú sa aj vo vodnom a rybnom hospodárstve.
Pesticídy spôsobujú porušenie samočistiacej schopnosti vody a činnosti biologických čistiarní. Pri preniknutí pesticídov, prípadne ich rezíduí do pitných vôd je raálne nebezpečenstvo potenciálne vážnych dôsledkov pre zdravie človeka. Z chemického hľadiska ich možno rozdeliť na chlórované uhľovodíky, napr. DDT, ktoré sa prestávajú používať, pretože sa hromadia v živočíšnom organizme. Ďalej sú to organofosfáty- estery kyseliny karbamovej, sa používajú menej. Pre vysokú toxicitu sa ako insekticíd používa kyanovodík. Veľmi nebezpečné sú insekticídy na báze chlorovaných uhľovodíkov. Sú charakteristické vysokou stálosťou v životnom prostredí a svojou afinitou k tukom. Hromadia sa v organizme najmä v tukovom tkanive, pečeni, obličkách a svaloch. Znižujú rozmnožovaciu schopnosť živočíchov. Najznámejším pesticídom ktorý sa v obrovských množstvách vyrábal už od roku 1942 je DDT, ktorý predstavuje jednu z hlavných cudzorodých látok v pôde. K ďalším pesticídom patria rôzne chloróvané cyklické zlúčeniny, ako sú hexachlórbenzén, hexachlórhexán alebo pentachlórfenol. Ďalšou veľmi nebezpečnou skupinou pesticídou sú herbicídy na báze dinitrofenolov. Tieto herbicídy sa môžu dostať do organizmu človeka aj cez kožu. Dinitrofenoly vyvolávajú značné zvýšenie teploty tela, zvýšenú až štvornásobnú výmenu látok a ovplyvňujú proces glykolýzy.